Obnova crkve Svetog Đurđa u Plavnu

Januara 2013. godine je Zavičajno društvo „Plavno“ je dobilo dopis od protojereja Milorada Đekanovića, u kojem apeluje na sve Plavanjce da pomognu u renoviranju crkve Svetog Đurđa u Plavnu. U Plavnu i Kninu je sačinjena lista neophodnih građevinskih radova, a prema troškovniku i cijenama građevinskog materijala, za popravku krova potrebno je, u deviznom protiviznosu, oko 7.000 evra, bez uračunate vrijednosti građevinskih radova.

Zahvaljujući donacijama u aprilu mjesecu je postavljen novi krov na crkvi Svetog Đurđa. Radove je izvela grupa građevinskih radnika koja ima višegodišnje iskustvo na popravci hramova Dalmatinske eparhije Srpske pravoslavne crkve.

U Zavičajnom društvu "Plavno" ističu da je to tek početak obnove crkve i podsjećaju da se posao nastavlja u unutrašnjosti hrama. Planirane su zamjena stolica i drugi radovi. Voljeli bi da se sredi i ograda oko groblja, obnove gvozdena vrata itd.

Dana 27.04.2013.g. (Lazareva Subota) u popodnevnim časovima, Njegovo Preosveštenstvo episkop dalmatinski G.Gospodin Fotije posjetio je Plavno i pregledao radove koji su obavljeni na crkvi Svetog Velikomučenika Georgija. Vladika je izrazio zadovoljstvo i zahvalio se svima koji su svojim prilogom pomogli oko izvedenih radova.

G.Gospodin Fotije poziva sve ljude dobre volje da ne posustaju nego da akciju nastave jer slijedi obnova na unutrašljosti hrama (ikonostas,stasidije-sjedalice i dr.). Nadležni sveštenik za Plavno protonamjesnik Milorad Đekanović pozvao je episkopa Fotija da služi Svetu Arhijerejsku Liturgiju na Spasovdan 13.06.2013.g. u crkvi Svetog vlm.Georgija.

Svim dosadašnjim i budućim donatorima Odbor za popravku crkve, koji deluje u okviru Zavičajnog društva "Plavno", izražava veliku zahvalnost

Nazad na naslovnu
email: zdplavno@gmail.com
Vojvođanskih brigada 111, Batajnica, Srbija

Molba za pomoć u obnovi crkve Svetog velikomučenika Georgija u Plavnu
Novčani prilozi se mogu uplatiti na račune:
 • Dinarski, na tekući račun ZD Plavno broj računa 205-100696-58
 • Devizni,
  broj računa 00-708-0003729.6
  IBAN RS35205007080003729675
  Svrha uplate: donacija za obnovu crkve
  - Instrukcije za plaćanje u eurima (pročitaj)
  - Instrukcije za plaćanje u dolarima (pročitaj)
  - Instrukcije za plaćanje u funtama (pročitaj)
 • Uplata u kunama, u samoj crkvi, svešteniku u Plavnu


Spisak donatora - 2017/2018.
Spisak donatora - 2017/2018. u Plavnu

Selo Plavno smješteno je u prekrasnoj dolini, samo 18 kilometara od Knina.
Nekada je u tu živjelo preko 2000 ljudi, a danas, prema zadnjem popisu, u Plavnu ih ima svega 260.
Zavičajno društvo Plavno je osnovano 8. januara 2005. godine u Batajnici, Srbiji.
Želja nam je da sačuvamo uspomene na selo Plavno od zaborava i akcijama pomognemo Plavnu koliko je to moguće. Sakupljanjem priloga Plavanjaca i drugih dobronamernih ljudi, obnovljen je krov crkve Svetog Đurđa u selu Plavnu 2012., a 2015. je finansirana i obnova ograde oko groblja.


Na mejl zdplavno@gmail.com možete nam slati tekstove, najave događaja i objavićemo ih na sajtu.