Arhiva - 2017

PLAVNO, Složna braća crkvu obnavljaju..?

19.12.2017.

"Poziv mom narodu, obnovimo našu crkvu, vrijeme teče, 2018. nam je iza leđa...Bože probudi ovaj naš narod i udostoji da sredimo ovu Svetinju, kako zaslužuje ona i preci. A šta ćemo ostavit djeci, nismo mi od tamo gdje smo se skrasili nego gdje smo se RODILI...IMA BOGA, VRATIĆE SE SLOGAAA..."
(Dušan Vukobrat, preuzeto sa Facebook-a)


Prof.dr Milorad Kurajica dobitnik srebrnog prstena Umjetničkog bratstva manastira Krka za 2017. god.

17.12.2017.

Udruženje Srba iz Hrvatske, Srpsko kulturno društvo "ZORA" Knin-Beograd, zajedno sa Zavičajnim klubom "Kninska Krajina" i "Udruženjem Srba" iz Hrvatske "Nikola Tesla" - Kragujevac i ove godine organizovali su već tradicionalnu manifestaciju Krajiški Likovni Salon. Ovo je bio 18.Salon koji se organizuje u izbjegliuštvu, a ukupno do sada je održano 30.
Srebreni prsten "Umjetničkog bratstva manastira Krka" koji se dodjeljuje pojedincima i institucijama zaslužnim za čuvanje i obogaćivanje duhovne riznice Srpske Krajine za 2017.godinu je dodjeljen prof.dr MILORADU KURAJICI, rođenom u selu Plavnu, a sada zaposlenom na Fizičkom fakultetu u Beogradu.
Detaljnije o ovoj manifestaciji u listu SRPSKO KOLO broj 23 za oktobar 2017.god. PREUZMITE TEKST


In Memoriam

8.12.2017.

Dana 07.12. ispustila je svoju plemenitu dušu naša učiteljica Smilja Krtinić.
Sahrana je u subotu 09.12. u 13,00 časova na Srednjem groblju u Inđiji.
Izvor: Damir Slijepčević, Facebook


"Između nadanja i stradanja!"

27.11.2017.

Pročitajte tekst o Plavnu koji je obavljen u časopisu "Izvor". Preuzmi tekst
Izvor: https://www.zvo.hr/izvor/91d0127bbdc8925.pdf


Sajt plavno.rs ima preko 100 000 posjeta

22.11.2017.

Dragi Plavanjci i prijatelji Plavna,
Zadovoljstvo nam je da vas obavjestimo da sajt plavno.rs ima više od 100 000 posjeta.
I dalje ćemo se truditi da vas blagovremeno obavještavamo o svim aktuelnim temama vezanim za naše selo Plavno.
Otvoreni smo za sve vaše prijedloge i sugestije, kao i pitanja i kritike.
Hvala Vam na povjerenju!


Proslavljen Đurđic u Zorićima u Plavnu

16.11.2017.


Mještani Zorića sa svojim gostima danas slave Đurđic u znak sjećanja na prenos moštiju velikomučenika Georgija u novi hram.
Na ikonama za praznik Đurđic, ovaj svetac se predstavlja kao pješak u stojećem stavu sa kopljem ili mačem u ruci.
Protojerej Milorad Đekanović je u crkvi Đurđic u Zorićima služio liturgiju kojoj je prisustvovalo oko četrdeset vjernika.
Nakon toga slavlje je nastavljeno po kućama.
Selo Plavno krajem 17. i početkom 18.stoljeća

9.11.2017.

Do podataka o selu Plavnu u naznačenom periodu može se doći na osnovu knjige „Popis sela i zemlje sandžaka Krka, Klis i Hercegovina oslobođenih od mletačke republike 1701.godine“.Autor knjige je prof.dr.Fazileta Hafizović ,šef historijskog odjeljenja Orijentalnog instituta u Sarajevu.Suizdavači knjige su Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“Zagreb, Filozofski fakultet u Zagrebu i Filozofski fakultet u Sarajevu.
Defter(katastarski popis) koji je predmet obrade u ovoj knjizi odnosi se na teritorij koji je držala Mletačka republika, ali koji je prema Ugovoru o razgraničenju potpisanom 26.januara 1699.g.u Sremskim Karlovcima pripao Osmanskoj državi i koji joj je te godine vraćen. U defteru se konstatuje stvarno stanje nastalo nakon razgraničenja. Dakle, upisuje se onaj dio teritorije koji je zauzet od Mlečana, ali je razgraničenjem vraćen Osmanskoj državi. Defter je urađen pod nadzorom bosanskog beglerberga Kose Halil-paše.
Popis donosi sve kuće, domaćine, njihovo zemljište, sadašnje vlasnike posjeda, bilježi da li su prisutni, da li su živi, gdje se nalaze, ko su im nasljednici. U defteru je ubilježan i veliki broj vjerskih objekata, između ostalog veliki broj crkava, koje su općenito očuvanije i najveći dio ih je u ispravnom stanju. Takođe su upisane i mnogobrojne kule muslimanskih posjednika, čak i po desetak njih u jednom selu, a neke su došle čak i u posjed nemuslimanskog stanovništva.
Defterom je obuhvaćen veliki broj nahija (otprilike nahija odgovara današnjoj opštini) gdje se nalazi i nahija Plavno(u tekstu Plavna).Treba istaći da je ovdje riječ o posjedovanju bez punog vlasništva, odnosno riječ je o korišćenju određenog dobra, što je naknada za obavljanje određenih obaveza, koje posjednik / korisnik preuzima u zamjenu za korišćenje tog dobra.
Podatke o nahiji Plavno pogledajte u prilogu uz napomenu da u defteru ima samo lično ime i ime oca, bez prezimena.Obaveza posedovanja prezimena je uvedena krajem 18.stoljeća i to na osnovu Jozefinskog patenta donijetog od strane Habsburške monarhije.

PREUZMITE TEKST

Donacije za obnovu crkve Svetog Georgija u Plavnu

8.10.2017.

Pristigle su i prve uplate iz Amerike. Spisak donatora pogledajte na SPISAK


Rade Opačić savladao grčkog borca sudijskom odlukom!

6.10.2017.

Rade Opačić je bez većih problema uspeo da savlada Grčkog borca nakon 3 runde borbe. Pobedio je jednoglasnom odlukom sudija.
Izvor: http://www.mmanovost.com/rade-opacic-savaladao-grckog-borca-sudijskom-odlukom/


Obnova kuća u zaseoku Grubori

3.10.2017.

"Poslije 22 g i nekoliko mjeseci prodimilo se iz kuće. Nije to dim paljevine,već dim ognjišta, dim nade, dim slobode, dim ustrajnosti, dim za naše potomke, a i dim za naše pretke. Dim koji daje nadu da zaseok Grubori ne opusti, da njihovi unuci, praunuci imaju gde doći, vidjeti gdje su se rodili njihovi đedovi od Orlovice odvaljeni, ponosni i prkosni ka ovaj kamen ovdje. Grubori pokažite slogu kao što su to vaši đedovi znali, obnovite svoja pročelja!"
Izvor: Miloš Rusić (preuzeto sa Facebook-a)

TRAGEDIJA KOD BANJALUKE: Poginuo Draženko Tintor (41), šampion Srbije u motociklizmu

8.8.2017.

Draženko Tintor (41 godina) šampion Srbije u motociklizmu u klasi moto-hepening tragično je izgubio život na otvorenom prvenstvu koje se održavalo na auto-moto stazi u Zalužanima kod Banja Luke.
Draženko je rođen 1976.godine u selu Plavno. Kao devetnaestogodišnjak zajedno sa porodicom napustio je rodni kraj u avgustu 1995.godine zbog operacije "Oluja". Porodica se nastanila u novoizgrađenom naselj Busije kod Batajnice. Tu se i oženio i dobio kćerkicu.
Draženko je dugogodišnji takmičar u mototrkama. Postigao je značajne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima i šampion je srbije u motociklizmu na otvorenim stazama.
Sahrana tragično stradalog šampiona Draženka obavljena je 09.08.2017. na groblju u Novoj Pazovi uz prisustvo porodice, rodbine i velikog broja prijatelja i poznanika.
Pročitaj više na blic.rs


Parastos za nastradale u Oluji i poslije Oluje u selu Plavno

5.8.2017.
Izvor: Momčilo Karanović (preuzeto sa Facebook-a)

Jagodu i Darka ljubav vratila u rodni kraj

5.8.2017.

Kao i većina njihovih zemljaka, ognjišta u Golubiću i susednom selu Žegar napustili su u "Oluji" 1995. godine. Darko je potom boravio u Kačarevu, Stepanovićevu i Veterniku, ali ga je srce vuklo ka rodnom kraju i kući u kojoj je odrastao...pročitaj


Promocija zbornika radova „Građanski rat u Hrvatskoj 1991 - 1995“
četvrtak, 3. avgust 2017, 19:00h, Makedonska 42

26.7.2017.

U znak sjećanјa na žrtve povodom 22. godišnјice progona Srba iz Hrvatske, Udruženјe Srba iz Hrvatske i Srpsko kulturno društvo „Zora“ Knin - Beograd u četvrtak, 03 avgusta 2017. u 19 časova organizuju Promociju zbornika radova br. 13 „Građanski rat u Hrvatskoj 1991 - 1995“

Na promociji će govoriti:

 • Dr Predrag Marković,
 • Dr Čedomir Antić
 • Dr Milan Gulić
 • Danko Perić, voditelј
Promocija zbornika radova br. 13 „Građanski rat u Hrvatskoj 1991 - 1995“

Tribina "Koncentracioni logor Gospić i srpski ustanak 1941."
petak, 28. jul 2017, 18:00h, Dom ratnih vojnih invalida Srbije, Savski trg 9

26.7.2017.

Udruženјe Srba iz Hrvatske – Beograd zajedno sa drugim izbjegličkim i zavičajnim udruženjima izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske povodom 76. godišnjice od ilindanskih ustaških pokolјa nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj organizuju tribinu "Koncentracioni logor Gospić i srpski ustanak 1941."

Na tribini će govoriti:

 • dr Nikola Žutić
 • dr Momčilo Diklić,
 • prof. Mile Rajčević
 • prof. Dušan Đaković.
Tribina "Koncentracioni logor Gospić i srpski ustanak 1941."


Poslije dvije decenije se moze prići u zaseok Grubore

12.7.2017.

Zaseok Grubori - radovi na uvođenju struje i izgradnji puta
Izvor: Miloš Rusić (preuzeto sa Facebook-a)
Spisak Plavanjaca u listu "Smotra dalmatinska/La Rassegna Dalmata" 1915. godine

12.7.2017.

Zahvaljujemo se autoru Vladimiru Bursaću na dostavljenom radu o Plavanjcima 1915. godine.
Spisak možete pogledati ovde


18. Sabor Bursaća

12.7.2017.

Udruženje "Sabor Bursaća" je u subotu, 24.juna 2017.g, održalo svoj 18. Sabor.
Ovo udruženje je osnovano početkom 2000.godine i od tada je svake godine, bez godine prekida, tokom juna meseca, održavalo svoje Sabore Bursaća.
Slike i izveštaj sa Sabora možete pogledati ovde


Počela je uplata donacija za obnovu crkve Sv. Georgija u Plavnu

3.7.2017.

Pristigle su prve uplate - Marija Đurić iz Nove Pazove i Milan Mijo Bursać.
Uplate može videti na Spisak donatora - 2017.


Zahvalnost Grubor Željku i braći Željku i Veljku Savić

31.5.2017.

Ovom prilikom vas obavještavamo da su završeni radovi na popločavanju poda u crkvi sveti Đurđic u Zorićima.
Radove su besplatno izveli Grubor Željko i braća Savić Željko i Savić Veljko i ovim putem im svi Zorićani i Plavanjci izražavaju veliku zahvalnost.Proslava Spasovdana

31.5.2017.

Dragi Plavanjci i dragi prijatelji,

U četvrtak 25.05.2017.godine. u Plavnu u hramu Sv. velikomučenika Georgija održana je proslava praznika Vaznesenja Hristovog - Spasovdana.
Proslava je protekla u svečanom raspoloženju, a odziv Plavanjaca je bio masovan.
Spasovdan su obeležili stanovnici Plavna i njihovi najbliži koji su tom prilikom došli iz Beograda, Batajnice, Busija, Šapca i drugih mesta iz Srbije i okruženja.
Za Spasovdan su brojni Plavanjci doputovali u privatnoj režiji sopstvenim automobilima, da bi svojim najrođenijim uveličali slavlje, obišli grobove svojih predaka i zapalili sveće.
Svečanu liturgiju u hramu sv. velikomučenika Georgija je posle 22 godine služio dugododišnji starešina hrama i protojerej plavanjski otac Krsto Maksić zajedno sa sveštenicima eparhije Dalmatinske. Na liturgiji je bio i prisutan i otac Jovan Kovačević iz manastira Dragović.

Pročitajte ceo izveštaj sa proslave Spasovdana i pogledajte slike


POZIV ZA PROSLAVU SPASOVDANA

21.5.2017.

I ove godine za Spasovdan Zavičajno društvo Plavno Vas poziva da se ponovo okupimo u našem Plavnu 25.5.2017.

 • PROČITAJTE CEO TEKST

 • MOLBA ZA POMOĆ U OBNOVI CRKVE SVETOG VELIKOMUČENIKA GEORGIJA U PLAVNU

  21.5.2017.

  U maju 2018. godine crkva Sv. Georgija u Plavnu obeležava 400 godina od izgradnje i osvećenja.
  Obnovom crkve baviće se ljudi u Plavnu, predvođeni protojerejem Miloradom Đekanovićem, pri Zavičajnom društvu Plavno, biće formiran odbor za obnovu crkve koji će se baviti prikupljanjem novca i organizacijom oko obnove.
  Pozivamo sve ljude dobre volje da, u skladu sa svojim mogućnostima, putem namenske uplatnice, svojim prilogom pomognu obnovu crkve svetog velikomučenika Georgija u Plavnu.
  O potrebnim radovima na crkvi i načinu uplate, molimo pročitajte klikom na sledeći link PROČITAJTE CEO TEKST

 • PROČITAJTE CEO TEKST
 • CALL FOR ASSISTANCE IN RECONSTRUCTION OF THE CHURCH OF THE HOLY GREAT MARTYR SAINT GEORGE IN PLAVNO

 • Trešnje u Plavnu

  19.5.2017.

  Izvor: Miloš Rusić (preuzeto sa Facebook-a)


  Slike Plavna

  20.4.2017.
  Plavno pod snježnom kapom
  Plavno pod vatrenom kapom

  Radovi na uređenju crkve Sv. Đurđic u Zorićima

  9.4.2017.

  Zahvaljujući novčanim prilozima mještana Plavna kao i Plavanjcima širom Evrope nastavljaju se radovi na uređenju crkve Sv. Đurđic u Zorićima.
  Napravljen je ikonostas sa dvije ikone, a početkom aprila kupljene su granitne ploče kojima će popločati crkveni pod. U planu je i krečenje vanjskih zidova crkve.
  U ovim poslovima posebno su se istakli Dado Jankelić, Jovo Jankelić - Kralj i Jovo Dvokić (Jovun).
  Ovim putem Vas obavještavam da se novčani prilozi mogu lično predati Jovi Dvokiću (Jovunu) koji živi u Plavnu (Zorići).
  Za svaku pohvalu je i lokalna akcija grupe volontera na uređenju groblja i ta akcija će biti trajnog karaktera.


  Zanimljiva tema: Povratak Srba u Hrvatsku

  16.3.2017.

  Pročitajte članak novinarke Vaske Radulović objavljen u novinama Izvor br. 162/1.3.2017. godine o mogućnosti povratka Srba u Hrvatsku.

  Pročitajte tekst


  Obnova crkve Svetog Georgija u Plavnu - odgovor protojereja Milorada Đekanovića

  12.3.2017.

  U vezi sa inicijativom Zavičajnog društva Plavno od 27. januara 2017. godine da se povodom obeležavanja 400. godišnjice osvećenja pristupi daljoj obnovi crkve Sv. Velikomučenika Georgija u Plavnu, pismo podrške inicijativi poslao je protojerej Milorad Đekanović, ispred Uprave parohije u Kninu i III parohije, Eparhije Dalmatinske Srpske pravoslavne crkve.
  U svom pismu protojerej Milorad Đekanović zahvalio se Zavičajnom društvu Plavno na dosadašnjoj nesebičnoj pomoći. Istakao je da je narednom periodu potrebno da se pristupi radovima na restauraciji ikonostasa crkve, koji je u veoma lošem stanju, stasidija (sedalica) i episkopskog trona, kao i krečenju unutrašnjosti crkve. Od radova oko crkve, neophodni su radovi na ulaznoj kapiji, zidu od kapije do vrha groblja, uređenje parkinga, česme itd. Navedeni radovi bi trebalo da budu završeni do obeležavanja jubileja crkve 2018. godine.
  Predlog protojereja Milorada Đekanovića je da se 400. godišnjica osvećenja crkve Sv. Velikomučenika Georgija u Plavnu obeleži na Spasovdan 2018. godine, imajući u vidu činjenicu da veliki broj Plavanjaca slavi krsnu slavu na dan Sv. Velikomučenika Georgija.
  Protojerej Milorad Đekanović pozvao je sve Plavanjce na saradnju i prevazilaženje svih podela.

  Pročitajte odgovor protojereja Milorada Đekanovića i pogledajte slike crkve Svetog Georgija u Plavnu


  Crkva Svetog Georgija, Plavno - akvarel

  19.2.2017.

  Autor slike: Vladimir Bursać, slikar i dizajner
  Član Udruženja likovnih umetnika, primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS). Član udruženja strip umetnika Srbije.
  Jedan od značajnijih mladih dizajnera, ilustratora, grafičkih umetnika, slikara, ikonopisaca i fotografa u Srbiji Živi i radi u Novom Sadu.


  Pripreme za obilježavanje 400 godina crkve Svetog Georgija u Plavnu

  1.2.2017.

  Obilježavanje 400 godina od osvećenja hrama Svetog Georgija održaće se 6. maja 2018. godine u Plavnu.

  Tekst upućen Eparhiji dalmatinskoj

  PROSLAVA DANA SVETOG SAVE 2017. GODINE

  30.01.2017.

  Zahvaljujemo se doc. dr Đuri M. Đuriću na dostavljenim slikama i tekstu

  "Dragi Plavanjci, dragi prijatelji, u petak 27. januara 2017. godine od 17:00 do 22:00 časova u organizaciji Zavičajnog društva Plavno održana je proslava praznika prvog srpskog prosvetitelja i arhiepiskopa svetog Save u restoranu „Banija Luks“ na Galenici. Proslava je protekla u svečanom i prijateljskom raspoloženju, a odziv je bio masovan..."

 • Pogledajte slike i pročitajte tekst

 • Svetosavski skup, petak, 27.1.2017.

  24.1.2017.


  Plavno - Badnje veče

  12.01.2017.

  Izvor: Nebojša Rašković (preuzeto sa Facebook-a)


  Nazad na naslovnu
  email: zdplavno@gmail.com
  Vojvođanskih brigada 111, Batajnica, Srbija

  Molba za pomoć u obnovi crkve Svetog velikomučenika Georgija u Plavnu
  Novčani prilozi se mogu uplatiti na račune:
  • Dinarski, na tekući račun ZD Plavno broj računa 205-100696-58
  • Devizni,
   broj računa 00-708-0003729.6
   IBAN RS35205007080003729675
   Svrha uplate: donacija za obnovu crkve
   - Instrukcije za plaćanje u eurima (pročitaj)
   - Instrukcije za plaćanje u dolarima (pročitaj)
   - Instrukcije za plaćanje u funtama (pročitaj)
  • Uplata u kunama, u samoj crkvi, svešteniku u Plavnu


  Spisak donatora - 2017/2018.
  Spisak donatora - 2017/2018. u Plavnu

  Selo Plavno smješteno je u prekrasnoj dolini, samo 18 kilometara od Knina.
  Nekada je u tu živjelo preko 2000 ljudi, a danas, prema zadnjem popisu, u Plavnu ih ima svega 260.
  Zavičajno društvo Plavno je osnovano 8. januara 2005. godine u Batajnici, Srbiji.
  Želja nam je da sačuvamo uspomene na selo Plavno od zaborava i akcijama pomognemo Plavnu koliko je to moguće. Sakupljanjem priloga Plavanjaca i drugih dobronamernih ljudi, obnovljen je krov crkve Svetog Đurđa u selu Plavnu 2012., a 2015. je finansirana i obnova ograde oko groblja.


  Na mejl zdplavno@gmail.com možete nam slati tekstove, najave događaja i objavićemo ih na sajtu.