Arhiva - 2019

Zahvalnost ZD “PLAVNO” Gradonačelniku Knina gospodin Dr. sci. Marku Jeliću

12.12.2019.

Na molbu Zavičajnog društva “Plavno” upućenu 15.10.2019. godine, a po nalogu gradonačelnika gospodina Dr. sci. Marka Jelića, komunalna služba Grada Knina pristupila je sanaciji izvora vode tzv. „Đurića točka“, u Plavnu.
Naime, ovaj izvor vode postoji već oko tri stoleća, a prethodno je uređen u periodu 1969 – 1970. godine, za potrebe vodosnabdevanja stanovnika u zaseocima Đurići, Perići, Grubori i Đumići.
Radnici komunalne službe su u toku meseca novembra uredili dotok vode iz tri izvora, očistili rezervoar u koji dolazi voda, uradili drenažu od kamena, te postavili pokrivač od geomreže radi zaštite.
Zavičajno društvo „Plavno“ ovim putem želi da izrazi duboku zahvalnost Gradonačelniku Knina gospodinu Dr. sci. Marku Jeliću i komunalnim službama Grada Knina za brzu reakciju i pomoć koja je pružena u rešavanju ovog problema.


Pismo Mis Irbi

8.12.2019.

Zahvaljujemo se Aleksi Cvijanoviću na dostavljenom tekstu o pomoći Mis Irbi izbeglom stanovništvu iz Bosne u selo Plavno 1875. godine.

"Gospođica Irbi, pišući iz Knina u Dalmaciji, kaže: Sada dajemo redovnu distribuciju indijskog kukuruza za preko dvanaest hiljada bjegunaca u Kninskom okrugu, osim povremene raspodjele na hiljade u drugim mjestima. Ako bismo prekinuli ovu podjelu pomoći, umrli bi od gladi.Za pet kreutzera dnevno koje je austrijska vlada odredila za izbjegle u Dalmaciji ne može se kupiti dvije šake indijskog kukuruza, a cijena neprestano raste. Kupili smo zalihe od Fiume-a, bez obzira na velike troškove prenosa; jer ako bismo kupili ovde na licu mesta, cena za sve bi se znatno povećala, a domaće stanovništvo, koje je strašno siromašno, pretrpelo bi velike posledicu. Isto tako smo uspeli da dogovorimo posao za izbjegle iz Bosne i zaposlimo preko 300 muškaraca u izradi puteva. Veoma teško je ugovoreno započinjanja posla , ali prilično je mnogo bolji za ljude od svakog davanja kukuruza bez angažovanja radne snage. Stotine žena angažovano je oko predenje i tkanje. Upravo smo potrošili 500 funti na kupovinu lana. Golotinja je sada ekstremna koliko i glad; mnogi nemaju odgovarajuću odjeću, prekriveni su krpama od tkanine . Najtužniji deo svega je što ne možemo videti kraj ovoj bijedi. Prethodna sezona sjetve je prošla i bjegunci se ne mogu vratiti svojim kućama. Nijedan Pravoslavac se ne usuđuje vratitii među naoružane musulmane. Austrijska vlada dovoljno dobro zna da ti strahovi nisu neutemeljeni ali bi se radovali bilo kakvom izgovoru da se oslobode tereta svoje podrške. Na ovoj dalmatinskoj granici planiramo uspostaviti još škola. U Plavnu kod Knina imamo sirotište i dnevnu školu, pod upravom vrsnog prote Petra Petranovića i angažovali smo jednog od naših mladih bosanskih učitelja iz Slavonije, kojeg je obučavao profesor Jošić iz Pakraca. Čitav rad u Plavnu je vrlo zadovoljavajući i primer je onoga što bi se moglo učiniti ako nađemo druge takve dobrovoljce kao što je ovaj najodličniji svestenik. Njegovo je selo udaljeno među brdima, do kojeg se dolazi samo obilaznom stazom. Pod aktivnim nadzorom zapošljavamo preko stotinu Bosanaca u pravljenju puta. Mnogi tako angažovani muškarci stanovnici su drvenih koliba koje smo gradili tokom ljeta za očajne stanovnike ostale bez krova. Sad, nažalost mnoge je novih izbjeglica za koje nisu izgrađene kolibe. Naša sadašnja sredstva neće dugo trajati, potrebna su puno veća sredstva."

Dokument na engleskom jeziku


30 godina od osnivanja Srpskog kulturnog društva „Zora“

24.11.2019.

25.11.1989. godine je održana druga osnivačka skupština SKD "ZORA" u selu Plavnu. Za predsjednika je izabran Jovan Opačić. Tek poslije ove skupštine vlasti su dozvolile registraciju društva. O radu društva u proteklih 30 godina bilo je više govora prilikom otvaranja ovogodišnjeg Krajiškog likovnog salona u Muzeju željeznice.


Pismo iz Plavna

17.11.2019.

"Glas (1929. – 1936.) -   Dana 21. ožujka 1929. javlja se Glas, “list Privredno-kulturne matice za Sjevernu Dalmaciju”. Izlazio je svakog četvrtka, na osam stranica. Vlasnik je bio Marko Triva, a urednik Stevan Prostran. Tiskan je u Šibeniku u Novoj štampariji. Rubrike su se sastojale od svjetske i domaće politike, kratkih vijesti, te poljoprivrednih i stočarskih savjeta. Članci su pisani latinicom i ćirilicom. (Većina brojeva nije sačuvana.) "
Tekst preuzet sa Digitalizirana građa.


33. Krajiški likovni salon

13.11.2019.

Krajiški likovni salon, 33. po redu, jubilarni 20. u Srbiji otvoren je 05.11.2019. u Muzeju željeznice u Beogradu.
Na Krajiškom likovnom salonu je obilježeno 30 godina od osnivanja SKD "ZORA" Knin-Beograd (osnovana 25. novembra 1995. u selu Plavnu kod Knina) i predstavljen 10. broj godišnjaka "Kninska Krajina".
Srpsko kulturno društvo "ZORA" Knin-Beograd i Udruženje Srba iz Hrvatske u kojem djeluje i Umjetničko bratstvo Krka, ove godine su priznanje "POMENIK ZORA" dodjelili KURAICA S.MILORADU iz Subotice (rodom iz sela Plavna).
Za najbolje umjetničko djelo u konkurenciji od preko 100 radova proglašena je slika akademske slikarke KRISTINE PIRKOVIĆ "Svadba u Adu".
Izložba Krajiški likovni salon će biti otvorena do 20.11.2019.godine.


Prva liga u bovlingu - Metalac najubedljiviji

3.11.2019.

Za jedini sportski kolektiv iz pećinačke opštine – Bovling klub Metalac, člana Prve lige, počela je nova sezona. Višestruki prvak i osvajač Kupa, odlično je startovao. Pobeđena je ekipa Timsofta 13:3 (4327:4038). Posle „laganog zagrevanja“, Metalac se „razigrao“, te se razlika iz seta u set povećavala da bi se na kraju pretvorila u ubedljivu pobedu. I u novu, takmičarsku 2019/2020. godinu Bovling klub Metalac ulazi s nepromenjenim ciljem: pre svega, „zadržati ime, ugled i odnos prema klubu!“ Ako se do svega toga dođe, doći će i rezultati.

Timsoft – Metalac 3:13
(4038:4327)

METALAC 4327 (179,458); Danko Perić 875 (175), Petrislav Kanazir 1070 (178,33), Dušan Đurić 310 (155), Igor Graovac 1124 (187,333), Boško Dražić 747 (186,75) i Zdravko Vukobrat 181 (181).


Plavno 24 godine nakon Oluje

5.8.2019.

Sa tugom i bolom sjećamo se naših dragih Plavanjaca koji su tokom i nakon operacije "Oluja" nedužni ubijeni uglavnom u svom rodnom mjestu Plavnu. Ostali su u svojim domovima na nagovor hrvatskih vlasti a onda na svirep način ubijeni. Poseban primjer brutalnosti i nečovječnosti su ubistva u zaseoku Grubori. Za ubistva, granatiranje sela, paljenje kuća i odnošenje materijalnih dobara nitko do danas nije odgovarao.
Mi vas naši dragi Plavanjci nećemo nikada zaboraviti.
Počivajte u božijem miru i neka vam je laka crna zemlja!


Izveštaj sa 20. Sabora Bursaća

2.6.2019.

Udruženje "Sabor Bursaća" je u nedelju, 02. juna 2019. godine, održalo svoj 20. Sabor.
Ovo udruženje je osnovano početkom 2000. godine i od tada je svake godine, bez prekida, tokom juna meseca, održavalo svoje Sabore Bursaća.
Udruženje okuplja lica sa porodičnim prezimenom Bursać, održava kontakte između njih, omogućava međusobno druženje, proučava porodično poreklo i razvija svest o zajedničkom poreklu svih Bursaća.
Rukovodstvo udruženja je odlučilo da se ovogodišnji jubilarni 20. po redu Sabor, održi na Busijama.
Razlog za ovo je želja da se što više prezimenjaka iz manjih sredina uključi u organizaciju ovakvih druženja.
Sabor je počeo okupljanjem gostiju u Hramu Svetog Ćirila i Metodija na Busijama gde su sveštenici hrama održali Moleban za Sabor Bursaća.
Sabor je nastavljen u restoranu "Banija luks" na Busijama gde se okupilo oko 75 prezimenjaka iz Plavna, Šapca, Iriga, Novog Sada, Zmajeva, Кrnješevaca, Zemuna, Novog Beograda, Batajnice, Busija, Zrenjanina i Francuske.

Pročitaj ceo tekst

(Izvor: Vladimir Bursać)

Dragim Plavanjcima želimo srećan Spasovdan

6.6.2019.(Izvor: Momčilo Karanović, preuzeto sa Facebook-a)


Knin polako umire: preostali stanovnici mogli bi ostati i bez bolnice, dok gradu prijeti ekološka katastrofa; 'Sve smrdi po mazutu i fekalijama'

16.4.2019.

"I oni koji su otporni na depresiju – ili barem misle da jesu – vjerojatno bi pali u sumorne misli kad bi krenuli po kiši u Knin. U grad za koji je i gradonačelnik Marko Jelić kazao da je blizu točke trajnog uvenuća. Pogotovo ako tamo idete u potragu za odgovore o tako "vedrim" temama kao što su ekološko zagađenje i moguće gašenje bolnice."

Pročitaj tekst
(Izvor: https://www.slobodnadalmacija.hr)


Promocija knjige autora Jovana M. Kablara

11.4.2019.


Zaostavština dr Petra Opačića, 44 arhivske kutije, u Arhivu Srbije
Plavno i dalje u njegovoj duši

3.2.2019.

Petar Opačić (Plavno, 1927 - Beograd 2015) autor je više knjiga iz ratne istorije Srbije i srpskog naroda, posebno iz periodra Prvog svjetskog rata.
U rodnom Plavnu je završio osnovnu školu. Učesnik je NOB od 1941. godine (kao 15-godišnjak). Bio je pukovnik JNA, profesor na Višoj vojnoj akademiji. Pored vojnih škola, diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakulteta u Beogradu - disertacija Saveznička Solunska ofanziva.
Na sajtu Arhiva Srbije, u rubrici Darodavci za 2017. godinu, objavljeno je: „Jelena Opačić iz Beograda poklonila je Arhivu Srbije zaostavštinu svog oca, dr Petra Opačića, učesnika Narodnooslobodilačke borbe, istoričara i pukovnika JNA. Zaostavštinu, u obimu od 44 arhivske kutije, čine lična dokumenta, ordenje, odlikovanja, prepiska, rukopisi, fotografije, mikrofilmovi i radni materijal nastao u radu dr Opačića. Takođe su preuzete i knjige istorijske tematike“. Pročitaj ceo tekst

(Izvor: Danko Perić, preuzeto sa Facebook-a)

prof. dr Đuro Đurić na predstavljanju knjige “Tvrđava -Sinj 1715”, autora Dan Morel Danilovičh-a

4.2.2019.

U Veneciji je 29.01.2019. godine, pod pokroviteljstvom Saveta regiona Veneto, u Palati Ferro Fini, predstavljena knjiga “Tvrđava -Sinj 1715”, autora Dan Morel Danilovičh-a i Michele Nardo-a. Na predstavljanju knjige su se brojnim prisutnima obratili autori knjige, zatim pisac prof. Paolo Borsetto, poslanik Regiona Veneto Antonio Guadagnini i ispred ZD Plavno prof. dr Đuro Đurić, kao jedan od brojnih potomaka učesnika morejskih ratova iz Plavna. Ovu priliku iskoristio je da istakne, kao što je u samoj knjizi istaknuta, veliku ulogu Plavanjaca u odbrani hrišćanske Dalmacije 1715. godine i značaj seobe 1692. godine, kako u cilju naseljavanja krajeva opustošenih ratom, tako i u vojnom smislu, radi zaštite severnog dela Kninske krajine.
OBAVJEŠTENJE U VEZI SA DONACIJAMA

27.01.2019.

Dana 25.12.2018. godine novac prikupljen za obnovu crkve Svetog Georgija u Plavnu uručen je protojereju Miloradu Đekanoviću, plavanjskom parohu.
Novčana sredstva u ime Zavičajnog društva Plavno i odbora za proslavu 400 godina crkve Svetog Georgija u Plavnu uručio je dr Đuro Đurić.
Prikupljeni novac će biti namjenski utrošen za uređenje unutrašnjosti crkve, a spisak priložnika može se vidjeti na Spisak donatora.
Zahvaljujemo se svima na donacijama!
Ovom prilikom svim Plavanjcima koji žive u Plavnu i u dijaspori, Zavičajno društvo Plavno želi da u sreći i slavlju proslave seosku slavu Svetog Savu!


Nazad na naslovnu
email: zdplavno@gmail.com
Vojvođanskih brigada 111, Batajnica, Srbija

Molba za pomoć u obnovi crkve Svetog velikomučenika Georgija u Plavnu
Novčani prilozi se mogu uplatiti na račune:
 • Dinarski, na tekući račun ZD Plavno broj računa 205-100696-58
 • Devizni,
  broj računa 00-708-0003729.6
  IBAN RS35205007080003729675
  Svrha uplate: donacija za obnovu crkve
  - Instrukcije za plaćanje u eurima (pročitaj)
  - Instrukcije za plaćanje u dolarima (pročitaj)
  - Instrukcije za plaćanje u funtama (pročitaj)
 • Uplata u kunama, u samoj crkvi, svešteniku u Plavnu


Spisak donatora - 2017/2018.
Spisak donatora - 2017/2018. u Plavnu

Selo Plavno smješteno je u prekrasnoj dolini, samo 18 kilometara od Knina.
Nekada je u tu živjelo preko 2000 ljudi, a danas, prema zadnjem popisu, u Plavnu ih ima svega 260.
Zavičajno društvo Plavno je osnovano 8. januara 2005. godine u Batajnici, Srbiji.
Želja nam je da sačuvamo uspomene na selo Plavno od zaborava i akcijama pomognemo Plavnu koliko je to moguće. Sakupljanjem priloga Plavanjaca i drugih dobronamernih ljudi, obnovljen je krov crkve Svetog Đurđa u selu Plavnu 2012., a 2015. je finansirana i obnova ograde oko groblja.


Na mejl zdplavno@gmail.com možete nam slati tekstove, najave događaja i objavićemo ih na sajtu.